Whistleblower – varslere trenger beskyttelse!

Dette blogginnlegget er en oversettelse av et meget godt og relevant nyhetsutspill. “Whistleblower protection: A matter of freedom, justice and public interest” publisert 28 Juli 2016 av European Green Party. Du kan lese originalen her

Luxleaks rettssaken sammen med andre sjokkerende avsløringer som Panama Papers og NSA lekkasje av Edward Snowden, har rørt den offentlige debatten om varslervern. For tiden er det en stor utfordring å beskytte varslere som avslører sikkerhetsstemplet informasjon av offentlig interesse. Oftest blir disse menneskene overlatt til seg selv. Nye lekkasjer, som Panama Papers, har nok en gang understreket den viktige rollen varslere har i å spre informasjon av offentlig interesse og jobbe for økt åpenhet. Disse lekkasjene fungere ofte som en katalysator som driver prosessen med lovendring fremover. Denne kjeden av hendelser avdekker et problem som har eksistert i mange år.

Dette er ikke egentlig nyheter… er det vel?

I dag er det verken noe fast eller felles grunnlag av lovgivning som definerer hvordan man skal gi varslere i Europa beskytte og støtte. Dette har store konsekvenser for de involverte. Det avhenger av landet hva slags beskyttelse – eller straffeforfølgning – de mottar.
I over ti år har Europaparlamentet bedt EU Kommisjonen til å ta affære og ta tak i dette problemet. Tro det eller ei, har Europaparlamentet allerede bedt om et forslag fra Kommisjonen ved fire forskjellige anledninger. Lykkes de den femte gangen? Vi håper virkelig at behandlingen varslere har fått den siste tiden tas alvorlig og man forstår at det er viktig å ta affære øyeblikkelig. Dette, sammen med the Trade Secrets directive – vi kommer snart tilbake til det – er hovedgrunnen bak faren for at situasjonen til varslere svekkes ytterligere.
Det har gått alt for lang tid allerede. Nå, mer enn noen gang, er det på tide å ta tak i problemet og skape et felleseuropeisk juridisk grunnlag for å sikre at tjenestemenn som avslører informasjon av allmenn interesse får den beskyttelsen de trenger.

Så hvordan kan vi klare det?

Vi mener at det bør være klare bestemmelser for å beskytte varslere i hele EU. Det er rett og slett uakseptabelt at et moderne samfunn som Europa, ikke har felles lovgivning på dette. EU-parlamentet har allerede bedt kommisjonen om et forslag til regelverk, ettersom grunnlaget for et slikt rammeverk er tydelig til stede i de europeiske traktatene.
Denne rammen er viktig for å beskytte og fremme den rollen som varslere spille i å sikre åpenhet, tillate journalistisk etterforskning og ansvarliggjøring. Den store mengden av eksempler på lekkasjer i stor skala som har avslørt kriminell virksomhet som ulovlig masseovervåking, skatteunndragelse i profesjonell skala etc, understreker det ytterligere behovet for dette.
Ved å lansere dette direktivet har the Greens in the European Parliament som mål å samle bred tverrpolitisk støtte i Europaparlamentet, slik at kommisjonen kan bruke dette i arbeidet, og bygge videre på det. Videre håper vi også å generere videre debatter på nasjonalt nivå om behovet for å beskytte avsløringer av offentlig interesse.

Selvfølgelig kan det ikke alltid være enkelt

Tillat meg å presentere the Trade Secrets Directive:
Dette direktiv ble godkjent i april, og selv om grunnlaget for ideen kan virke logisk, har det vidtrekkende konsekvenser for potensielle varslere. Det kan til og med stoppe dem fra å avsløre informasjon på grunn av frykt for hva som kan skje med dem.
Alle europeiske selskaper vil nå ha samme minimum av beskyttelse mot industrispionasje i hele EU, høres ikke det fornuftig ut? Ikke om du ser på mulige konsekvenser for arbeiderne, på grunn av hvordan forretningshemmeligheter faktisk håndteres. All informasjon kan nå håndteres som en forretningshemmelighet. Dette kan inkludere ting som kontrakter med regjeringer eller misligheter som vi har sett i Volkswagen-skandalen.
Videre vil det nye Trade Secrets Directive legge bevisbyrden på whistlebloweren. Dette betyr at varsleren har ansvaret for å bevise at den informasjonen de har avdekket er i offentlighetens interesse, og ikke kommersielt motiverte løgner.
Dette setter en enorm juridisk og økonomisk belastning på varsleren, noe som vil skremme folk fra å avsløre slik informasjon. Dette er grunnen til at vi trenger et Whistleblower Protection Directive for å gi et felles grunnlag for beskyttelse. Uten det, er sjansen stor for at informasjonen i offentlighetens interesse – som opplysningene som ble åpenbart i LuxLeaks – forblir skjult.
Vi trenger det i dag, mer enn noensinne. Spesielt i lys av Trade Secrets Directive. Dette direktivet er utformet på en slik måte at det truer muligheten for framtidige avsløringer, da det behandler praktisk talt all forretningsinformasjon man ønsker å skjule som en forretningshemmelighet.

Alright, men hva nå?

Enkelt, vi opp ante og fortsette å legge press.
EU-kommisjonen skulle foreslått lovgivning innen juni 2016, slik at du kan forestille deg at folk er utålmodige. Med hjelp av to forskjellige komiteer og en cross-party intergroup, fortsetter parlamentsmedlemmer presset på kommisjonen.
The Parliament’s Legal Affairs Committee er forpliktet til å utarbeide enlegislative own-initiative report som vil oppfordre Commission til å komme med et konkret forslag om beskyttelse av whistleblowere. Denne rapporten vil også inkludere det spesifikke juridiske grunnlaget som blir foreslått, omfanget av beskyttelsen som skal gis og de viktigste prinsippene som bør iverksettes. Sammen med Legal Affairs Committee, vil the Budgetary Control Committee utarbeide en rapport om behovet for beskyttelse i lys av behovet for EU-midler.
På cross-party level, the European Parliament Inter-Group on Integrity, Transparency, Corruption and Organised Crime, som består av medlemmer fra nesten alle politiske grupper i Parliament har valgt varslerbeskyttelse som en av sine strategiske prioriteringer. De vil arrangere en konferanse om saken i høst.

Vi kan ikke gjøre det alene, og det er nettopp derfor vi trenger deg også. Vi har lansert en offentlig høring, der vi ønsker å høre dine tanker og innspill om saken. Du finner konsultasjon ved å klikke her. Høringen er åpen til og med 1.september 2016.

Vil du ha en rask løsning på innholdet i Whistleblower Protection Directive? Du finner vår podcast med MEP Sven Giegold her, eller et skriftlig sammendrag av direktivet her. Hvis du ønsker å vite mer om emnet på store finner du finne spørsmål og svar her.

Om det skulle være noe uriktig i oversettelsen er det helt og fullt mitt ansvar.

 

Legg igjen et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s