EGP-pressemelding: Co-Chair Monica Frassoni om Brexit ledermøte i Ventotene

Pressemelding, Brussel, 22 august 2016
Dette er en oversatt utgave av EGP sin pressemelding. Du finner originalen her

I forkant av dagens møte på den italienske øya Ventotene, kommer Co-Chair Monica Frassoni i EGP med disse kommentarene:

«Valget Matteo Renzi tok da han valgte å holde møte med president Hollande og kansler Merkel i Ventotene er svært viktig. Det var i Ventotene at tre unge fanger av fascistene, Altiero Spinelli, Ernesto Rossi og Eugenio Colorni skrev det som skulle bli det aller første politiske manifest som kaller for den demokratiske samlingen av Europa, og delt suverenitet, som motgift mot krig og totalitarisme. Hvis man mener at manifestet «for et fritt og forent Europa», som ble skrevet i 1941 da seieren til Hitler fortsatt virket mulig, av folk som hadde tilbrakt en viktig del av sin ungdom i fengsel, forstår kraften og ambisjonen i deres visjon. Ambisjon og visjon er akkurat det vi trenger i dag. Sammen med endring og enhet.

Hver av de tre lederne som skal møtes i Ventotene har forskjellig, og i noen tilfeller motstridende agenda. Men alle trenger et fungerende og troverdig EU hvis de skal bekjempe stemmene til de som trengs, i sine respektive land, for å få gjennomslag for illusjon om at å isolere samfunnet og bygge nye murer er svaret på økonomisk og sosial nød.

«Dette møtet kan ende opp med å bli bare en personlig tjeneste til Renzi av Hollande og Merkel, for å støtte den italienske statsministeren i et vanskelig økonomisk og politisk øyeblikk, i forkant av folkeavstemningen om grunnlovsreform som vil finne sted i november og i midten av en vanskelig forhandling om gjeldsreduksjon. Eller det kan være begynnelsen på en endring i måten EU håndterer og prioritetene sine handlinger.

Endringen innebærer å bestemme seg for å gå ut av sin innstrammingspolitikk og rigide tolkning av regler som i løpet av de siste årene har gjort krisen enda verre i mange deler av EU og ta valg i favør av en økologisk transformasjon av våre økonomier fra fossilt brensel og mot en grønn revolusjon i våre byer og økonomier.

Det betyr å ta ansvar som det rikeste kontinentet på jorden, og utvikle mer ressurser og omsorg til de som rømmer fra krig og sult; det betyr å definere en felles sikkerhetsstrategi, hvor menneskerettigheter og demokrati ikke bare er tomme ord. Det betyr å avvise ideen om å bli blokkert i en endeløs diskusjon om hvordan Storbritannia vil forlate EU og akseptere å åpent utfordre den hensikten hos flere av medlemslandenes regjeringer, særlig noen av de nyeste, for ytterligere å svekke felles beslutninger og demontere felles politikk.

«Denne» reset «vil ikke skje bare med virkningen av at de tre nasjonale ledere legger en ny plan. Det trenger involvering og engasjement fra europeiske institusjoner og borgere. I dagens situasjon vil sistnevnte vil være den vanskeligste oppgaven. Men jeg er overbevist om at meldingen fra Ventotene fortsatt er den rette.

Featured Image

Legg igjen et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s