Del 2 Sirkulær Økonomi: Rettferdig økonomi og god design

Den som spiser middagen bør betale eller hva?

De fleste er i hvert fall enig i at betaleren ikke bør stå sulten utenfor vinduet å kikke inn. Hva med prisen, da? Prissetting er ikke enkelt. De fleste vil vel si at en vare er verdt hva markedet er villig til å betale. Likevel sniker det seg vel en tanke opp i mellom, om hvor varen kommer fra. Om du viste at pizzaen var stjålet fra naboen, frister det kanskje ikke så mye å betale en 50-lapp mindre enn vanlig? Er det likevel markedet som skal bestemme pris?

Internalisering av eksterne kostnader

Forurenser betaler-prinsippet bør ligge i hjertet av sirkulær økonomi. Miljøulempene må inkluderes i produktkostnadene. Miljøskadelige subsidier, man må slutte å subsidiere et system hvor materielt forbruk og forurensning blir belønnet, ikke straffet. Skatt på arbeid bør bli flyttet til skatter på bruk av nye ressurser. Det bør oppmuntres til etablering av reparasjon, gjenbruk, oppussing, og resirkuleringsvirksomheter, mens bruk av engangs-produkter, og produkter av materiale som er vanskelige å resirkulere bør frarådes. Bærekraftig sporing bør pålegges tvers av alle produktkategorier. Produsentansvarordninger må bli bedre, og utvidet til å omfatte forebygging og gjenbruk. Medlemsstatene må overvåke sammensetningen av avfallet sitt og forbedre avfallsrapportering (herunder måling av restavfall), for å finne løsninger eller alternativer for de produktene som ikke kan gjenbrukes, resirkuleres eller brukes biologisk.

Miljøvennlig design

Design, de fleste forbinder det med moteindustrien. Er du litt mer inne i ting og tang på designsiden vet du at den assosiasjonen er litt tynn. Design gjennomsyrer vår verden, og den er et av de fagområdene vi  kan klamre oss til når vi skaper en ny fremtid:

Produktdesign er en hjørnestein i den sirkulære økonomi. God design bruker ikke farlige materialer, muliggjør og incentivises avfallsforebygging, reparasjon og gjenbruk av produkter, og sikrer bruken av resirkulerte og resirkulerbare materialer. Øko-design krav må styrkes for å ivareta kontinuerlig produkt forbedringer. Planlagt varighetstid må bekjempes ved hjelp av begrensende juridiske verktøy. En obligatorisk produkt pass, tredjeparts revisjon og klare krav til holdbarhet, reparerbarhet, gjenbruk og resirkulering må bli en del av økodesign-direktivet. Videre omfatter enten det eksisterende direktivet ikke-energirelaterte krav til produkter eller nye direktivet er opprettet for å sikre at de materielle aspekter av et produkt er tatt hensyn til fra designfasen.

Det som er direkte oversatt står med egen font, slik at det skal være lett å se hva som er oversatt fra  EGP resolusjon om sirkulær økonomi

Legg igjen et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s