Del 4 Sirkulær Økonomi: Ressurser har en livssyklus

Avfallsreduksjon og gjenbruk

Det er mye søppel her i Brussel, men neppe mer enn i resten av vesten. Uten at jeg har noen klare tall på det. Landene i Europa har litt forskjellig rutiner på søppel, fellesnevneren er at søppelproduksjonen er gått berserk. Vi har enorme mengder ressurser på avveie. Det er i ferd med å drepe oss og naturen rundt oss.

De ti siste årene har søppelmengden per husholdning gått feil vei, riktignok med en synkende styrke. Det er søppelet vi har tall på. Mengden mikroplast og annet farlig som renner ut i kloakken er ikke tatt med.

Så hva i alle dager skal vi gjøre for å få kontroll på ressursene våre?

Avfallhierarkiet må anvendes strengt innenfor sirkulær økonomi, slik at man tar hensyn til konsekvensene i hele livssyklusen. Det første målet må alltid være forebygging av avfallet, deretter kommer gjenbruk og reparasjon, etterfulgt av gjenvinning og biologisk anvendelse. For å sikre forebygging av avfallsproduksjon, må man sette ambisiøse og bindende mål for reduksjon av avfallsproduksjon, reduksjon av mat-avfall, og reduksjon av maritimt søppel. Vi grønne sikter også mot å etablere et forpliktende mål for utarbeidelse av gjenbruk.

Separat innsamling

Separat innsamling av avfall (spesielt av organisk avfall) er nøkkelen til bedre kvalitet på gjenbruk, reparasjoner og resirkulerte materialer, høyere gjenvinningsgrad, og reduserte mengder restavfall. Vi Grønne har som mål å gjøre innsamling av viktige materialer som tekstiler og bio-avfall obligatoriske innen EU som i 2018.

Personlig mål

Jeg har som mål å redusere avfallet mitt drastisk, og er blitt pinlig klar over hvor mye jeg kaster. Likevel, det blir bedre og bedre. Spesielt jobber jeg meg å utnytte mat-resursene bedre. Jeg kaster enormt mye mindre mat enn før. Jeg har gjort en så stor endring at jeg faktisk merker det på matbudsjettet mitt. Jeg garanterer at det gir motivasjon til videre innsats! Hva med deg?

Det som er direkte oversatt står med egen font, slik at det skal være lett å se hva som er oversatt fra  EGP resolusjon om sirkulær økonomi

 

 

Legg igjen et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s