Del 5 Sirkulær Økonomi: Ressurser har en drøm om evig liv

Gjenvinning

Det er da noe appellerende med å bruke ting på nytt! Den litt ugne følelsen jeg har når noe går i søpla vil jeg gjerne bli kvitt. Ting kastes fordi jeg har kjøpt noe nytt. Jeg trenger nye ting, tingene går i stykker. Enkelte ting trenger man bare se på så går de i stykker! Vel, slik føles det noen ganger. Vi står hjelpeløse i møte med disse følelsene alene.

Det er ikke følelsen du skal kjempe mot. Det er endingen vi skal kjempe for. Det er en kamp det er lov å være «sosial loffer» på. Stemmen din ved valget betyr aller mest.

Konfrontert med den ugne følelsen av sløsing, kombinert med ønsket om å leve et vanlig liv er det lett å lukke øynene, skyve følelsen bort, finne rasjonelle bortforklaringer. Tenk heller at vi snart skal gjenvinne det meste. Vi trenger bare politikere som tør ta gode avgjørelser. Politikere som tør ta tigeren i halen, de som ikke blir paralysert i møte med virkeligheten.

Alt kan likevel ikke gjenvinnes, sånn er det bare

Hvis «avfall» ikke kan forebygges eller igjenbrukes må det resirkuleres. For å stimulere gjenvinning, må man få ambisiøse, bindende mål for 2020, 2025 og 2030. Målene bør dekke ulike typer avfall: husholdningsavfall; papir og papp, glass, metall, plast, tre; bygge- og rivningsavfall; og elektronisk avfall, tekstiler og organisk avfall, inkludert avløpsslam. En harmonisert utgangbasert metode må etableres for å rapportere mengden av resirkulering som har blitt oppnådd.

Det nødvendig med internasjonalt samarbeid for å få til store endringer. Norge er et lite land, De Grønne i Norge er et lite parti. Norge har lite å stille opp med når man vil gjøre store forandringer som krever internasjonalt samarbeid. Er man ikke regjeringsparti i Norge er internasjonalt samarbeid noe man ikke kan gjøre noe med.

Da er det fint at De Grønne er «annerledespartiet» og har en storesøster som European Green Party. EGP har reel muligheter til å gjøre endringer på europeisk nivå. Vi kan se at grønn politikk faktisk er på fremmars i EU.

Miljøpartiet De Grønne er, som eneste parti i Norge, reel deltager i den europeiske politiske diskusjonen. Vi er fullverdig medlem, med stemmerett i EGP, European Green Party. Antall delegater blir bestemt etter valgresultat ved siste valg. Vi får dermed dobbelt uttelling på et godt valgresultat.

Forbrenning og deponering

Mange er glad i forbrenningsanlegg. Da «forsvinner» problemet. Er man bare opptatt av klima, er CCS (karbonfangst og -lagring) løsningen på søppelberget. Selv om det svir i lommeboka. Klimaendringene er bare et av problemene vi skal løse. Avfall er ressurser på avveie.

Karbonfangst nødvendig. Likevel. I en verden som bruker en stadig økende mengde ressurser, ut over hva som er bærekraftig, er det en kriseløsning å brenne ressursene.

Deponering og forbrenning av avfall skal være siste utvei. Ifølge Greens, som i 2016 som ønsker forbud mot økonomisk støtte fra Union midler til deponering og forbrenning (med og uten energiutnyttelse). Per 2018 ønsker man et forbud mot deponering og forbrenning (med og uten energiutnyttelse) av alle separat innsamlet avfall. Per 2025 må all deponering av resirkulerbart og biologisk nedbrytbart avfall forbys. For farlig avfall må man gjøre et unntak, slikt at dette avfallet blir kastet på en miljøvennlig måte. Avfall består av begrensede ressurser; forbrent avfall bør derfor ikke regnes som fornybar energi. Sammensetningen av avfall som går til deponi og forbrenningsanlegg skal overvåkes og rapporteres med mål om å finne tilfredsstillende løsninger for reduksjon.

Det som er direkte oversatt står med egen font, slik at det skal være lett å se hva som er oversatt fra  EGP resolusjon om sirkulær økonomi

 

 

Legg igjen et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s