Dublin – avtalen, hva er egentlig den?

Du verden så glad jeg er for den døråpneren det norske passet er! Jeg merket det spesielt godt i den såkalte flyktningekrisa, der grensene ble stengt både her og der. Det var plutselig  tre passkontroller på bussen mellom Brussel og Oslo. Og ikke få ganger måtte jeg se gråtende medpassasjerer bli tatt med ut… Jeg er så glad jeg er født i et stabilt land, med gode avtaler med EU.

Hva var det jeg egentlig skrev? Det er ikke alle avtaler som er like gode. Dublin avtalen er et godt eksempel på en avtale de aller fleste er enig i ikke virker, hverken etter intensjonen eller menneskerettighetene.

Dublin-avtalen er et samarbeid mellom EU-landene, Island, Sveits, Liechtenstein og Norge. Hver asylsøker får søknaden sin behandlet i kun ett av Dublin-landene. Vi kaller landene som er med i samarbeidet for Dublin-land. Den har vært mye kritisert i sine ulike utgaver, og er under økende press . Ulike ideer for reformer har blitt lagt frem av en rekke aktører.

Norge har ikke vært med på alle fornyelsene, og for meg er hele Dublin avtalen diffus. Det eneste jeg er sikker på er at 20-årsjubileet av Dublin-konvensjonen i 2017 , er et meget godt tidspunkt for en forbedring av avtalen. For akkurat som  ganske mange andre tror jeg det er på høy tid å utvikle et alternativ til dagens avtale. Den fungerer åpenbart ikke. Noen få land kan ikke ta  ansvaret for å  registrere alle flyktningene slik det er nå.

Norge bør være med å drive denne prosessen fremover. I noen blogger fremover kommer jeg til å ta for meg Dublin avtalen, hva den er, og ikke minst, hva den bør bli!

Legg igjen et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s