Digitising Europe’s Industry: Are we on the right track?

7 september holdt The Greens/EFA komferansen  «Digitising Europe’s Industry:
Are we on the right track?» i European Parliament.

Reinhard Bütikofer, MEP (Greens/EFA) ønsket velkommen. Commissioner Oettinger, Commissioner for Digital Economy and Society holdt «keynote speeth»

der han poengterte at vi mangler samordnede infra-utstyr standarder i Europa. Han tar også opp utfordringen med datasikkerhet. Ikke minst var han opptatt av av vi skal samordne alle nasjonale plattformer i EU, uvisst om han inkluderer EØS landene i det.

Vi trenger en Sillycone valley i Europa, sa han, og han var ikke den eneste som nevnte det i løpet av dagen. Vi må forutse hvilke arbeidskraft vi trenger. Nøkkelen er å legge tilrette for etterutdanning. For de unge er det vesentlig at lærere er tilstede i den digitale hverdagen, beherske sosiale media og være tilstede der det skjer på nett.

DigitaliseringsindustriCui bono?

Digitalisering endrer spillereglene i industrien fullstendig, og skaper helt nye muligheter, men hvor ligger Europa i løypa? Claude Turmes, MEP (Greens/EFA) var ordstyrer i denne delen av programmet. Det er vanskelig å referere fra en paneldebatt, og slik at når den er lagt ut legger en link til opptaket av debatten. Nedenfor tar jeg en kort presentasjon av debattantene, og det jeg oppfattet som deres hovedbudskap. For nordmenn er det spesielt greit å få med seg at Airbnb, Uber, Lending Club er eksempler på «digitization industry» og ikke delingsøkonomi som vi har en tendens til å si i Norge.

 • Prof. Dr. Irene Bertschek, ZEW – Centre for European Economic Research, Mannheim fokuserte på at man må skape muligheter for samarbeid, at man må bygge tillit, og samle informasjon slik at den er lett å få tak i. Det offentlige må gå foran å skapet digitale plattformer og bli en rollemodell som viser et digitalt system som fungerer. Man må fokusere på industri, mangfold og det offentlige må følge opp utviklingen.
 • John Tuccillo, Schneider Electric. Hans budskap var at det er fullt mulig å øke produktiviteten selv om man tar vare på miljøet, vi er inne i et paradigmeskifte som gjør dette mulig. Personlig synes jeg han blir litt lite troverdig når han hevder at økt inntjening, flere jobber og effektivisering ikke er noe problem å få til samtidig. Argumentet hans for at dette er mulig er at man har utviklet teknologi som har et mye lavere energiforbruk enn tidligere, og som ikke er så avhengig av stabile temperaturer. Jeg håper virkelig jeg tar feil og at han har god grunn for sin optimisme.
 • Prof. Arnold Tukker, Professor of Industrial Ecology and Director of the Institute of Environmental Sciences, University of Leiden. Arnold Tukker sitt tema var utfordringene den digitale industrien gir oss, dumping av gruveavfall og søppelhåndtering. Svarene han ligger i den sirkulære økonomien med resirkulering. Den digitale industrien krever skjelne mineraler, som, om de kommer ut i naturen er svært forurensende. Europa må kjøpe råvarene av Kina og enkelte andre land som har gruvevirksomhet. Dette kan bli et problem. Tilgangen kan i fremtiden bli begrenset, og Europa bør ha egen leveranser. Dette er vanskelig å få til fordi gruver er upopulære, og kan være svært forurensende.
 • Dirk Bergrath, IG Metall, Head of EU Liaison Office. Dirk presenterte arbeidernes perspektiv, og var optimistisk for fremtiden, til tross for at effektivisering gjør at man mister mange arbeidsplasser. Han snakket om hvilke jobber som kom til å forsvinne, og erkjente at det var veldig mange, men mente at nye jobber ville komme som følge av digitaliseringen. Programmering, produksjon og bedrifter som utviklet nye typer digitale verktøy. Han var så vidt inne på det som jeg ser på som det største problemet, at vi vil miste enda flere av jobbene som kan tas av lavt utdannede, og at utdannelse kom til å bli enda viktigere enn tidligere. Stemningen var optimistisk i forhold til arbeidsmarkedet.

WHAT CAN WE LEARN FROM OUR INTERNATIONAL COMPETITORS?

Moderated by Jakop Dalunde, MEP (Greens/EFA)

 • Prof. Byung-Tae Lee, Professor College of Business, Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST), and CEO, KAIST Venture Investment Holdings. Verden er i endring, tidligere har vi gått fra jeger/samler økonomien til jorbruksøkonomi. Så fikk vi industrialiseringen.
  Nå ser vi enda en kollisjon. Den industrielle økonomien møter informasjonsøkonomien, og er dømt til å tape kampen. Digitaliseringen skjer, og vil snart overta fullstendig. Kjernebegrepet på den organisatoriske siden er nettverk, den økonomiske komponenten er informasjon. De som eier fremtiden er likeverdige partnere som deler en felles plattform, det er der verdiskapningen skjer.
  Dette er en del av de store samfunnsendringene som skjer nå:
  – Globalisering
  – Avhengighet av teknologisk utforming
  – Endring i befolkningsammensettingen, folk lever lengre
  – Urbanisering
 • Michael Mandel, Chief Economy Strategist at the Progressive Policy Institute (PPI) and founder of Visible Economy LLC. Digitalisering har skjedd uventet sakte i US og Europa har et vindu til å ta igjen det tapte, men om det ikke skjer noe raskt er det fare for at muligheten blir borte og at Europa som kontinent blir hengene etter. Det vil føre til store økonomiske problemer. Norge ble selvfølgelig ikke nevnt, men jeg vil tro at vi har, som råvareprodusent på energi, en enda større risiko for å henge etter. Siden de digitale plattformene er i ferd med å utvikle produkter med svært lavt energiforbruk, enkelte nærmest helt selvgående, vil vårt marked på sikt bli veldig lavt. Om alle plattformene vi bruker er amerikanske sier det seg selv at vi har meget store utfordringer fremfor oss.
 • Jost Wübbeke, Head of Programme Economy & Technology, Mercator Institute for China Studies (MERICS). Budskapet om hva vi kan lære av digitaliseringen i Kina er at det er nødvendig med langsiktig strategisk tenkning. Høy støtte til store entreprenører, mye lokal aktivitet og hurtig politisk påvirkning. Det offentlige må altså skjønne sin besøkstid fordi alt går veldig fort. Å ha en bevist industripolitikk er helt nødvendig.

Legg igjen et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s