Tanker om kultur og terrorisme

Er terror kulturbetinget?

I det et siste har jeg både vært på både debatter og seminar om flyktninger, kultur, integrerering, radikalisering og terrorisme. Siste var  «Why counterterrorism is so difficult» på think-tank Edmont nå i kveld. Det er lett og tenke at alt henger sammen med alt, og drar man i et  halmstrå for å se,  så rauser det ned en hel masse.

I går ettermiddag var jeg så heldig å treffe Lars Gule (Bilde), han er i Brussel i forbindelse med forskning på nettopp disse tingene. Han er en norsk filosof og samfunnsdebattant. Som enkelte andre stiller han spørsmål til om områder preget av islamsk kultur egentlig er synonymt med områder som «produserer» selvmordsbombere og fremmedkrigere. At man må gi områdene tid til å omstille seg. Tilskudd til bedrifter og foreninger i lokallaget kan være en ide.

Det er ikke enkelt, Martha Crenshaw, fra Senter for sikkerhet og samarbeid kan opplyse om at det slett ikke er noe stor andel av selv-radikaliserte terrorister. Hun påpeker at begrepet kom etter 11 september som en teori som skulle forklare hvorfor noen blir terrorister, men dette ikke uten videre er verifisert. Kanskje er radikalisering et begrep som har lite for seg?

Terrorisme er et utfordrende politisk problem fordi forventningene er store til umiddelbar innsats, på endringer som blir permanente. Det er ikke alltid like lurt. I tillegg vet man ikke om man har lykkes eller ikke.

Terrorangrep er faktisk sjelden, men konsekvensene store. For ofrene og pårørende, men også for de gruppene som får terrormistanken hengene på seg.

I Europa er segregering uønsket, det er ikke noe land her, så vidt jeg vet, som synes det er ok at grupper av fremmedkultuelle skaper områder sterkt preget av sin kulturer. Speasielt gjelder dette grupper som vi oppfatter som kvinnediskriminerende, slik  at om man beveger seg inn i området ser man bare menn. Det fremmede skremmer, og mange føler som meg, det er lite ok med den åpenbare kjønnsdiskrimineringen. Blir religiøse plagg blir som røde kluter? Skaper aggresjon som igjen provoserer dem som ønsker å bære plaggene.

Tiltak for integrering er absolutt på sin plass. Spesielt om befolkningen har høy arbeidsledighet. Likevel må man spørre seg om integreringstiltak er det samme som anti-terrorpolitikk? Før vi kan velge hvilke virkemidler vi skal bruke, må vi vite hva vi ønsker.

Det er ikke tvil om at terrorismen kommer fra midt-østen, og at europeiske terrorister og fremmedkrigere er vervet. IS er ekstremt gode på sosiale media, og de har karismatiske ververe. Man skal ikke se bort fra at anti-terrorvirksomhet hører hjemme her.

Meningene om immigrationspolitikk er mange, temperaturen blir ofte høy. I Norge har vi lett for å skulle redegjøre for dette i tall. Hvor mye koster en flyktning? Hvor mange har vi plass til? Hvor mange har vi råd til å ha?

I bakgrunnen svever det veldig ofte andre tanker enn de ordene som blir sagt. Det kan være alt å ikke å ønske å bli omgitt av mennesker som snakker høyt, ser annerledes ut og lager mat som lukter rart, til redselen for terrorister og kriminelle. Spesielt lavt utdannede har en velbegrunnet frykt for konkurranse om de få ufaglærte jobbene som igjen etter utallige rasjonaliseringer. Andre igjen tenker at det er greit om de tvinges til å jobbe og ikke koster landet noe. En tanke som er preget av at vi som er etnisk norske, født i Norge har rett til alt.

Så har man de mer inkluderende tankene, ønske om å hjelpe, idealer om trosfrihet, troen på likeverd, demokrati og menneskerettighetene. Det er så mange som lider og dør, og bare antallet flyktninger som kommer til Europa er nok til å gi oss følelsen av at vi drukner, til tross for at det er helt  åpenbart at det ikke er vi som drukner.

Legg igjen et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s