Er fri presse en Fugl Føniks, eller utrydningstrua art?

Det en bemerkelsesverdig sammenheng mellom gårsdagens debatt på Kulturhuset arrangert av presselosjen og dagens Spørretime.

Debatten hadde den frie pressens utfordring i sosiale medias tidsalder som tema. Jeg lot meg sjokkere, ja jeg var sikkert uopplyst og naiv, over de danske politikernes manøvrer ved å publisere vesentlige nyheter på Facebook kvelden før pressekonferanse som vi fikk presentert.

Som politisk aktiv, i et parti som har bruk for all medieoppmerksomhet vi kan få, er å nekte media intervjuer normalt sett et ikketema.

Sosiale  media generelt og Facebook spesielt har endret mediebildet. De store medieinstitusjonene er ikke totalt dominerende lengre. For et lite parti som MDG så takk og lov for det. MEN, det er et stort men, den frie pressen har en egenverdi langt utenfor «klikk» og «treff». En verdi Høyremannen i debatten slett ikke var villig til å ta inn over seg. En fri presse er helt nødvendig for demokratiet.

Facebook gir politikere muligheten til å ta regien over det politiske budskapet og kan da forhindre kritiske spørsmål. Er dette OK? Hvordan skal pressen reagere?

Høyre vil ha HøyreTV, og andre TV ting for å nå ut med propagandabudskap til publikum. For all del, ingen kan da nekte dem det, men er begrensning av kritiske spørsmål et gode?

Å formidle at pressa er noe negativt, er det OK av en politiker? Et retorisk spørsmål, selvfølgelig. Det er jo ikke greit, men hvorfor slipper politikere unna med det? Mulig journalister er de nest minst populære etter politikere?

DNBfeed. Bank blander seg inn i politisk journalistikk, hva tenker man om det?  Jeg har nå lært at de gjør det, og når ca 100 000 folk i uka. Tidligere snakket man i banken, nå over nett. Valgkamp? Ja, de har tenkt å delta litt. Jeg lærte navnet på en ny yrkesgruppe, innholdsprodusenter. Den nye ukritiske journalisten. Dette blir fort mye makt hos firmaer som skal tjene penger på andre ting enn informasjonsdeling. Likevel, de er en av de kjappe nye fiskene i sosiale mediers andedamm.

Debatten begynner med statsministeren på Twitter og Facebook som tema, hun er ikke fotballspiller får vi høre, har et helt annet ansvar. Å ikke være tilgjengelig for den frie presse, men isteden drive enveiskommunikasjon på sosiale medier er å bevist unngå vanskelige spørsmål, sier Hege Ulsteinvik. Det har hun selvfølgelig rett i. Å det er da heller ikke tvil om at det er det hun driver med.

Valgkamp. Hva får partiene igjen for FB. Det har man enda ikke helt klart for seg, men at sosiale media betyr mer og mer, er ikke tvil om.

Pressens tilkortkommenhet blir brukt som unnskyldning for å drive enveiskommunikasjon (daks18 Fredrik) og det er dårlig gjort. Samtidig har media en vei å gå for å bli den kanalen vi kan stole på. Det har vært noen ufine tabber opp i mellom, men forsvarer det overgangen til ren propagandavirksomhet? Nop.

Den frie pressen og politiske partier har åpenbart forskjellig mål. Propaganda er ikke så kult. Kritiske spørsmål er viktig, hvem skal sette dagsorden? Lar man de politiske partiene kuppe, på en helt annen måte enn før, eller? Vi fikk ikke noe svar på det.

Hvem setter dagsorden? Forsker mener media ikke skal være bekymret for det.

Elefanten i rommet er data. Data sosiale media samler om leseren har enorm pengeverdi, men også verdi ved valgkampforberedelser. Fakta i politikk? Politiske partier er jo ikke enige. Dermed blir hva som er fakta vanskelig å definere.

Må journalister bli mer pirkete for ikke bli så lett angrepet av partier? Nå burde jo ikke partier motarbeide pressen. Skillelinjene blir mer og mer ullen. Kontentmarketing er en uting, blir det antydet. Journalister bør ikke selge seg for billig er budskapet. Sannheten er vel at journalister som alle andre må ha mat i magen.  Om leseren foretrekker lett fordøyelig propaganda, hvordan skal man da finansiere fri presse? Det får ikke presselosjen svar på.

Over til spørretimen i neste blogg.

 

Legg igjen et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s