Økofeminisme + sirkulær økonomi = et bærekraftig samfunn

Denne bloggen forklarer ny-økofeminismens syn på sirkulær økonomi som en vesentlig del i hvordan man bygger et velfungerende samfunn.

Et bærekraftig samfunn er en klima-klisje, så jeg er i utgangspunktet lite glad i ordet. Et velfungerende samfunn er hakke mer elegant, men om man skal kalle en spade for en spade er det «et samfunn unga våre kan trives i de neste 100 åra, og helst litt til» jeg prøver å sette ord på. Jeg forsøker å beskrive virkemidlene som i ytterste konsekvens er nødvendig for vår arts fremtidige eksistens.

Patriarkatets svakheter trer stadig tydeligere frem. Riktignok vil mange hevde at vi i Norge i dag ikke har noe patriarkat. «Vi er forbi det, kvinner er også ledere etc. Verden går fremover.» Det er ikke tvil om at verden er i endring, men i stedet for å erstatte patriarkatet har vi fått enkelte kvinner inn i patriarkatets mannlige posisjoner. Norge har fått et post-patriarkalsk samfunn med de fleste av patriarkatets svakheter intakt. Maktstrukturene som er årsaken til vår tids problemer er fremdeles i høyeste grad til stede og er uhyre effektive til å drive verden mot en stadig større klimakatastrofe.

Nok om patriarkatet, det er et sidespor og får bli tema for neste blogg.

Sirkulær økonomi skal erstatte en av patriarkatets maktstrukturer, mer spesifikt, den maktstrukturen som går ut på at en eier er i sin fulle rett til å bruke og misbruke «sine» naturresurser etter eget ønske. I opprinnelig form har de ingen verdi. (I økofeministisk teori tilsvarer dette mannens rett til å bruke/misbruke kvinner etter eget ønske. Kvinnen har ingen egenverdi uten nytten en mann har av henne. Jo da, i dagens virkelighet er dette satt på spissen, men om du lester #metoo ser du at samfunnet vårt slett ikke er noe glansbilde enda.)

Aller mest tydelig ser man dette i økonomenes ligningene for nettonasjonalbudsjett etc. Nå har jeg ikke tenkt å gjøre dette til et angrep på generalbudsjettligningen. Men de åpenbare svakhetene som ligger i å bruke slike modeller over tid gjør at samfunnet kommer litt ut av kurs. I folks bevissthet blir modellen virkeligheten, og virkeligheten blir «feil».

Om du ikke har helt grep på hva sirkulær økonomi er, har jeg skrevet en blogg om det tidligere.

Legg igjen et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s