Aktivisme – det er vel demonstrasjoner det?

Vi har vel alle fått med oss de store demonstrasjonene i Hong Kong. Demonstrasjoner utført av tapre aktivister som risikerer både liv og helse. Hvis de blir arrestert risikerer de 20-30 års fengsel eller kanskje til og med dødstraff.

I 2018 ble over 160 miljøaktivister drept og enda flere dømt til lange fengselsstraffer,

Jeg er så heldig å lever i et land der risikoen er langt mindre enn de fleste andre steder. For Norge er det man kaller ett mykt land. I det siste har likevel risikoen økt, og flere aktivister jeg kjenner har følt på redselen man får av å bli stoppet av bevæpnet politi. I Norge ano 2019.

Tilbake til hva aktivisme er. Er det forskjell på en aktivist og en demonstrant? Jeg vil vel si at en demonstrant er en aktivist, men en aktivist er ikke nødvendigvis en demonstrant.

Jeg er glad i begrepet hverdagsaktivist, Sliterene som jobber dag ut og dag inn for en sak. De bygger sten på sten i overlessede kontorer, arrangerer møter, oppmunntrer andre og er generelt de som andre skylder på om organisasjonen gjør noe galt.

En aktivist blir likevel oftest assosiert med en ung klatrer som henger opp banner, dama som roper i megafon, eller folk som klartrer i piper for å få oppmerksomhet. Noen ganger lovlig, men oftest ulovlig. For det gir mediaoppmerksomhet. Den som miljøbevegelsen sliter med å få. Ikke fordi saken ikke er hyperaktuell, men den er overhode ikke populær blant ledelsen rundt om kring.

(En digresjon for å forklare: Næringslivsledere og politikerene er stort sett rørende enig i at stø kurs er økonomisk lønnsomt, og dermed klokken virkeligheten beskrives som.

Sannheten om hva aktivisme er for de av oss som driver med slikt, kan ikke forklares i en håndvendig. Og ofte benytter forskjellige NGOs forskjellige virkemidler. I bloggene fremover skal jeg ta for meg de formene som er mest aktuelle i Norge for de NGOs vi har i Norge.

Legg igjen et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s