Hverdagsaktivist – Jo da, du kan!

Ikke sjelden hører man folk si at de ikke kan gjøre noe for klima og miljø. De resirkulerer litt, kjøper svanemerket når det passer sånn. Kjenner at samvittigheten er litt bedre enn vanlig om de sykler.

Men isen kommer snart. Kulden. Å gå å handle er ikke et særlig godt alternativ når hverdagen skal gå rundt, og tidsklemma kjenner mange på.

Sirkus Norge, ofte formulert som velferdssamfunnet, den vestlige verden eller enkelt sagt hverdagen gir lite rom for godfølelsen av å leve et liv som ikke gir dissonans mellom den vi ønsker å være, og den vi er.

En ting som du kan bli en hverdagshelt på er å fly mindre.

Den gjennomsnittlige EU-borgeren flyr kun 0,3 ganger innenriks per år. Sagt på en annen måte: 5,2 millioner nordmenn flyr like mye innenriks som 50 millioner EU-borgere.

Å fly mindre er en soleklare enkelthandlinger du kan gjøre som gjør en stor forskjell. Til sammenligning. Du kan kjøre bil et helt år før det kan sammenlignes med en gjennomsnittlig flyreise.

Å begrense matavfallet er en annen ting som gjør deg til hverdagshelt. Planlegg ukemenyen og handle en gang i uka i stedet for seks.

Bli litt gladere i hjemmet ditt som det er, man trenger ikke pusse opp hele tiden for å følge naboen. – Nordmenn troner ensomme på toppen av oppussingsstatistikken i Europa, kanskje også verden.

Hva med å bli verdensborger fremfor Ola Dunk i sin lille boks? Ta en titt utenfor den norske normen for hvor nytt alt skal være hele tiden. Jeg undrer meg hva det er med denne nyheten som må være tilstede for at noe skal ha verdi. Har vi forvekslet nytteverdi med nyhetsverdi?

Og hva mistet vi på veien i overforbruket vårt? Gi deg selv litt slakk. En god kopp te, eller kakao og ullteppe i sofa med en bok. Eller lytte til noe musikk i stedet for å gruble i fargevalg og naboens nyhet du gjerne skulle konkurrere med.

Én kommentar

  1. Ja. I Seattle begrenser jeg fly til 11 timer / år (11 hours/year). Det vil si frem og tilbake til Hawai`i. Og det av en grunn. I en måned besøker jeg de små kaffefarmene på Hawaii. Der er livet tøft. De fleste familier er bare en eller to dekar, og eier lokalt. Kaffe fra Hawai`i er i trøbbel, som det er på Costa Rico, fra Global Oppvarming.

    Jeg studerer veksten av kaffe med å skade avlingen, ved å kjøpe lokale «forretter» på bondens marked og sammenligne vekstrater fra de «unge runde bladene» til de modne spisse bladene. Ja kaffe er en sammensatt plante, og kunsten min er så liten, men forhåpentligvis kan vi alle glede oss over de mange variantene – og en kopp kaffe – med hver <>.

    Liker

Legg igjen et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s