Stillheten i media er et skrik – COP25

Det er noe riv ruskende galt i landet vårt når media mer eller mindre ikke skriver om hva som skjer, eventuelt ikke skjer i COP25. Verdens klimaforhandlinger, som skal sette de siste kritiske brikkene på plass for å konkretisere planene for hvordan vi skal nå Parisavtalen.

BBC har hvertfall skrevet noe i følge CNN: COP25 really is the ‘point of no return’ in the climate emergency. Euronews: COP25 in Madrid: Cities claim their role in fighting climate change

Fra land vi liker å sammenligne oss med: Sverige: FN-mötet: 2019 ett av de varmaste åren hittills Danmark:COP25 er i gang: Forstå klimatopmødet på to minutter.

Det lille som er skrevet i Norge, har global.no vært snill å samle:

Medieklipp og -debatt:

 • Planlagt produksjon av fossil energi bryter med klimamåleneKommentar av Kristin Halvorsen (direktør ved Cicero) og Bård Lahn (forsker ved Cicero) i DN 03.12.2019
  For første gang har vi tall for gapet mellom klimamålene i Parisavtalen og planlagt produksjon av kull, olje og gass. Økt produksjon kan kanalisere kapital og kompetanse i feil retning.
 • Solberg: – Vi trenger mer global responsABC nyheter (NTB) 03.12.2019
  Statsminister Erna Solberg (H) er en av flere ledere som etterlyser et klimamøte preget av ambisjon, handling og implementering.
 • Klimamøtets leder: – Vi har en felles utfordringVårt Land (NTB) 03.12.2019
  Lederen for klimamøtet i Madrid, der nesten 200 land er representert, sier verden kun kan overkomme klimautfordringene ved å jobbe sammen.
 • Derfor er klimatoppmøtet i Madrid viktigNRK nyheter (urix forklarer) 03.12.2019
  Vil verda komme nærare målet om å bremse den globale oppvarminga til maksimum 1,5–2 grader? Folk frå nesten 200 land er samla til klimatoppmøte i Madrid for å prøve.
 • Frykter triksing (klimakvoter og klimabistand)Klassekampen 03.12.2019
  Klima­kvoter og klima­bistand. Miljø­bevegelsen frykter at rike land på nytt vil lure seg unna ansvaret for klimakrisa under toppmøtet i Madrid.
 • Hun skal lede an mot «eksistensiell trussel»Vårt Land 03.12.2019
  EUs nye toppsjef Ursula von der Leyen får som en av sine viktigste og tøffeste oppgaver å fronte kampen mot en voksende klimakrise. Sjubarnsmoren har vært i krigen før.
 • Bekymret før Madrid-toppmøte: – Klimakrisen blir større i årene fremoverNRK nyheter 03.12.2019 
  Erna Solberg sier hun vil vente med å bruke «de største ordene» for å beskrive situasjonen for klimaet i dag. Likevel bruker hun nettopp slike ord for å advare mot for lite ambisiøse utslippskutt.
 • Norge må ta en lederrolle på klimatoppmøtetLederkommentar i Adresseavisen 03.12.2019
  Verden blir stadig varmere. Derfor er det avgjørende at FNs klimatoppmøte i Madrid blir enige om reglene for kjøp og salg av CO₂-kvoter. Her må Norge og statsminister Erna Solberg (H) ta en viktig lederrolle.
 • Viktige klimaforhandlinger for NorgeLederkommentar i Nationen 03.12.2019
  Klimaforhandlingene i Madrid er helt avgjørende for om Norges mål om klimanøytralitet innen 2030 kan oppnås.
 • Klima-sommel i EU kan bremse Norges nye klimaambisjonABC nyheter 03.12.2019
  – Norge vil neste år melde inn vårt nye og forsterkede klimamål, sa statsminister Solberg til FN-toppmøtet i Madrid mandag. Men Norge blir dratt med på EUs brudd på FNs frist.
 • Politikken har brutt sammenKommentar av Stig Schjølset (fagsjef, miljøstiftelsen Zero) i Dagbladet 03.12.2019 
  Forventningene til Norge er derfor todelt. Vi må sette høyere ambisjoner for egne utslippskutt og bidra til å utvikle og få ned kostnadene på nullutslippsteknologi. Samtidig må vi gjøre mye mer for å stoppe utbygging av kull i utviklingsland. Det siste inkluderer en åpen diskusjon av hvordan Oljefondets investeringer kan brukes mer strategisk for å bidra til utbygging av fornybar energi i land med voksende energibehov.
 • Støre: Sletting av EU-kvoter kan sikre klimanøytralitetDagsavisen (NTB) 03.12.2019
  Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener Norge kan nå målet om klimanøytralitet innen 2030 ved å kutte hjemme og kjøpe og slette kvoter fra EU.
 • Tre trender som gir optimisme i klimakampenNRK nyheter 03.12.2019
  De globale utslippene og konsentrasjonen av CO₂ har aldri vært høyere. Men til tross for at bildet ser svart ut, mener konsern­direktøren i Statkraft det er tre glimt av optimisme i mørket.
 • Politisk klima-omveltningBokomtale av Anders Dunker (On Fire – The Burning case for a Green New Deal, av Naomi Klein) i Ny Tid 02.12.2019 
  Naomi Klein framstår som troverdig når hun går inn for en total samfunnsomveltning – en rettferdighetskamp i klimaets navn.
 • KlimamøteLederkommentar av Mari Eifring i Klassekampen 02.12.2019
  At klimatoppmøtet måtte flyttes på grunn av protester mot økende ulikhet, er en sterk symbolsk og helt konkret påpekning av at klimahandling må gjennomføres på en solidarisk og rettferdig måte. Store opprør preger mange land i disse dager, og mange av dem handler om økonomisk og politisk urettferdighet. Dersom ikke de radikale klimapolitiske grepene vi sårt trenger, sees i sammenheng med den ulikhetskrisa verden også står i, risikerer vi å tape begge kampene.
 • – Selvfølgelig må Europa ta ansvarNy Tid 02.12.2019
  «European Green Deal» minner om FNs første klimarapport for 30 år siden, mener Margrete Auken i EU-parlamentet. «Når det kommer til klimaet, kan vi ikke vente på å finne på noe smart. Vi må handle nå», sier hun til NY TID.
 • Norges klimamål kan ryke uten kvotehandelE24 (NTB) 02.12.2019
  Det norske løftet om utslippsnøytralitet innen 2030 kan få en stygg bulk når verden samles til klimaforhandlinger i Madrid.
 • Skal slå EU på klimaKlassekampen 02.12.2019
  25 år etter «Folkets nei» er nei-flertallet stort, men ikke like overveldende som før. Nei til EUs svar er å bli mer offensive enn EU på klima.
 • Hvorfor får vi ikke mer innsyn i regjeringens klimapolitikk? Kommentar av Sigrid Hagerup Melhuus (rådgiver i Tankesmien Agenda) i Dagbladet 02.12.2019 
  I 2019 er det å forvente at vi har like mye åpenhet om planene for å holde klimagassutslipp under kontroll som pengene.
 • Thunberg blir forsinket til klimatoppmøtetDagbladet (NTB) 01.12.2019
  Klimaaktivisten Greta Thunberg, som er om bord i en katamaran på vei til Spania, sier at hun antar å ankomme Europa dagen etter klimatoppmøtet starter.
 • Klimanøytralitet kan rykeABC nyheter (NTB) 01.12.2019
  Det norske målet om utslippsnøytralitet innen 2030 står på spill når verden samles til klimaforhandlinger i Madrid.
 • Ny studie: Det er én ting europeere frykter mer enn terror, arbeidsløshet og innvandring (klima)Nettavisen 01.12.2019
  Nesten halvparten av alle europeere frykter klimaendringer mer enn terrorangrep, massemigrasjon eller det å bli arbeidsløs. Det viser en ny spørreundersøkelse utført av European Investment Bank (EIB).

Legg igjen et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s