Jakten på aktivistene

Gode aktivister!

Visste du at du er et særs ettertraktet bytte? I vårt sterke ønske om å endre verden lar vi oss gang på gang utnytte av kyniske mennesker som får status eller penger, eller penger og status fra vår frivillige innsats.

Jo lengre vi er villig til å gå, jo mer ettertraktede er man.

Vi lever på en knivegg. Balansegangen mellom å bidra med gratisarbeid, penger og villighet til å risikere bøter og glattcelle, og hva man får av personlig tilfredstillelse må kontinuerlig evalueres. Hele pakka består jo rett og slett av frivillig utnyttelse. Av samfunnet, av media, av organisasjoner. Om man over tid gir mer enn man får tilbake, finner man seg selv som slave for en organisasjon, en person eller en ideologi.

Aktivister/frivillige/donorer finner seg selv oftest nederst på næringskjeden der mer eller mindre kyniske folk med gode og ikke fullt så gode lønninger har gleden av å høste æren for å redde verden. Den verden man dessverre ikke ser ut til å få reddet med det første. Man har omtrent tre stadier:

Giverglede:

Kirker, frivillige organisasjoner og politiske partier har alle god nytte av aktivisters giverglede. Det er her grunnmuren legges. Uten folk som er villig til å gi penger de har jobbet for er det lite kroner i kassa.

Man skulle tro at kronerulling skulle føre til en hvis grad av respekt for de givervillilge, men somregel er det lite respekt å hente. Man er bare en melkeku. (Okey da, så er jeg litt surmulende i dag, mange ansatte forstår veldig godt hvor pengene kommer fra, og sender takkebrev etc.)

Innsatsvilje:

Her har man faktisk flere typer aktivister, alt fra de som jobber for knapper og glansbilder fordi jobben er meningsfull, frivillige i politiske partier og andre innsatsvillige. Aktivistene som sørger for mediaoppmerksomhet. Om man ser på SSB satellittregnskapet for frivillig sektor. Her vises det at frivillig arbeid bidro med en verdiskaping tilsvarende 75,7 mrd. i 2017. Frivillighet Norge mener tallene viser hvor viktig frivillig sektor er for samfunnet vårt.

De milliardene er din innsats en del av.

Offervilje:

For de som går så langt at de har genuin offervilje, reagerer venner og familie. Det er da du gir bort penger som du trenger, eller du bruker så mye tid at du ikke har tid til morsomme ting. Eller du havner på glattcelle. Eller, i ytterste konsekvens, blir skadet eller dør. Det blir drept en miljøaktivist annen hver dag statistisk sett. Og så har du alle de andre. Fredsaktivister, politiske aktivister etc.

Vi blir ikke respektert

Så hvorfor får man så lite respekt for timene, dagene, ukene og årene man bruker som frivillig? Eller at man er villig til å ofre seg? Behovet for mening er for mange mye sterkere enn behovet for underholdning. Spesielt når man skjønner at verden er i ferd med å bli et veldig utrivelig sted.

Selvoppholdelsesdrift

Det er viktig å ha selvoppholdelsesdrift som aktivist. Om du føler at andre ikke setter pris på din innsats så husk at du ikke må begynne å se på deg selv med andres øyne.

Det er viktig å ikke invitere til felles blodtapping av din energi, dine penger og din frihet ti å velge. Innser du at du er et sted du ikke kan gå bort fra om du ønsker det, har du blitt en frivillig slave. Du har all rett til å kreve friheten din tilbake. Fremtiden din blir ikke tom. Det er aktivister som vil ta imot deg. Du er for verdifull til å skulle gå tilgrunne.

Selvfølgelig er det ikke galt å ønske å være aktivist, å bidra for en bedre verden. Men ta vare på deg selv og andre!!!

Vi sees plutselig!

Én kommentar

  1. Det er sant! Du ser aldri en brannperson løpe inn i en brennende bygning. De ankommer, stopper, ser seg om for sikkerhetsproblemer, samler nødvendig utstyr for den typen brann de kjemper, og fortsetter deretter i teamet sitt for å duse flammene.

    Som Kjersti sier, vær den samme når du legger ut for å bli med i brigadene som gjør flammer til en verdens i brann.

    Liker

Legg igjen et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s