Post-Growth politikk – en klode å leve på!

Alle fornuftige miljøfolk er enda ikke enig i at post-growth politikk er noe vi må få på plass så fort som mulig. Faktisk kan det hende du blir møtt med et spørrende blikk om du tar det opp.

De tror enda på Grønn Vekst. Er du blant de usikre, les i rapporten til IPBES og «Grønn vekst» er umulig en artikkel i Morgenbladet. Og ja, det er gammelt nytt. Men enda sitter overtroen om at grønn vekst er en nødvendig og mulig vei ut av klimakatastrofen hardt hos mange miljøfolk.

Ikke minst er overtroen om vekst så utbredt blant politikere og økonomer at du blir sett på som uviten og eksentrisk om du påpeker livet harde realiteter. Ideen om evig vekst må legges bort, og vi må bli enige i at vi trenger en verden i balanse!

Ideen om vekstparadigmet har utlevd sin nytte. Grunnideen om vekst er Keynes sin ide om en aktiv politikk for å stimulere etterspørselen, få opp investeringene, økte offentlig utgifter etc. for å komme ut av krisen. Hvilke økonomisk krise? Om du skulle tro økonomene våre har vi hatt sammenhengende økonomisk krise siden 1 verdenskrig.

Å fortsette politikk for å løse en økonomisk krise, når vi har en overforbrukskrise, er en virkelig krise. Vi drukner bokstavlig talt i søppel som kommer av overproduksjon av ting vi ikke trenger.

Det er ikke tvil om at planeten vår har svelget unna all den søpla og forurensningen den er i stand til å ta uten å få alvorlige skader for ganske mange år siden. Nå ser vi skader etter søppel, giftstoffer og drivhusgasser daglig.

Forbruksveksten har dundret inn i vår planets tålegrense. Se for deg at det singler i knust glass fra taket i verdens største drivhus.

Vi er vel enig i at det kanskje hadde vært en ide å slutte mens leken var god? Nå må politikerene våre forstå at vi ikke har en økonomisk krise å løse a la den Kaynes stod overfor, vi har en forbrukskrise!

Legg igjen et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s